28 januari – 1 februari 2019 (1)

Wanneer ik de laatste weken de negatieve commentaren van verontwaardigde politici, zeer ernstig genomen professoren of kritische leeftijdsgenoten over de ‘inconsequente klimaatspijbelaars’ lees of hoor, moet ik vaak aan volgende vergelijking denken:

Stel je voor dat je een tiener kent die van zijn ouders elke dag chocolade, chips, cola en snoep krijgt. Deze tiener eet dit al heel zijn leven veel te veel. Daarenboven woont hij in een huis waarin in elke kamer ofwel een tv staat te spelen, ofwel een computer voorhanden is.

Je zal begrijpen dat de gezondheid van deze tiener niet optimaal is; zijn bloeddruk is te hoog, hij beweegt te weinig en zijn conditie is slecht. Ook zijn ouders eten ongezond en zitten de hele dag voor de computer of hangen voor een tv. Regelmatig komt de bezorgde huisarts langs en waarschuwt voor ernstige gezondheidsrisico’s: diabetes, hoge bloeddruk en zelfs hartaanval.

De ouders vinden de dokter maar een overdrijvende paniekzaaiende zeur, maar begrijpen wel dat het beter zou zijn wat meer moeite te doen voor hun gezondheid. Ze besluiten een hometrainer te kopen en vullen hun wekelijks boodschappenlijstje aan met groenten en vers fruit. Ze zijn heel fier op deze extra inspanningen voor de gezondheid van zichzelf en van hun zoon.

Tot hun grote verbazing en verontwaardiging ziet de dokter deze inspanningen niet. De dokter merkt vooral op dat de hometrainer amper gebruikt wordt en dat het fruit ligt te beschimmelen in de fruitschaal. De ouders vinden de dokter een nog grotere paniekzaaiende zeur.

De tiener gaat naar een goede school en leert daar alles over gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Hij vertelt hier thuis over, en zijn ouders antwoorden fier dat ze elke week veel geld uitgeven aan groenten en fruit, en dat die nieuwe hometrainer echt het beste en nieuwste model is. Ze begrijpen alleen niet goed waarom hun zoon thuis niet gezond eet en nooit op de hometrainer oefent. Waarom blijft hij alle chocolade en snoep opeten terwijl er zoveel fruit en groenten beschikbaar is?

Op een dag besluit de tiener dat het zo niet verder kan. Uit protest tegen de ongezonde levensstijl van zijn gezin, spijbelt hij elke donderdag en doet een protestactie in huis. Want wat is de zin van een diploma als hij binnen enkele jaren zeer waarschijnlijk zal sterven aan een hartaanval.

Zijn ouders zijn in alle staten over zijn onverantwoord gedrag. Hij moet de dokter niet zo serieus nemen. Ze hebben van een bevriend koppel zelf gehoord dat je de diagnose van een dokter in vraag moet durven stellen. Pas dan ben je volwassen en kritisch.

Ook de school reageert negatief. Ze beschuldigt de tiener van inconsequent gedrag. Want hij blijft snoep eten in plaats van fruit en hij zit veel te lang voor zijn computer in plaats van op de hometrainer.

En de tiener? Hij spijbelt dapper verder en voert actie voor een gezondere levensstijl voor het hele gezin.

Dit bericht werd geplaatst in uit de eigen pen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.